Studie vindt negatieve gevolgen van ketogeen-dieet


Een studie gepubliceerd in Cell Reports Medicine heeft aangetoond dat ketogene, koolhydraatarme diëten kunnen leiden tot verhoogde cholesterolwaarden en een vermindering van gunstige darmbacteriën, met name Bifidobacterium. Het onderzoek, uitgevoerd door het Centre for Nutrition, Exercise, and Metabolism, betrof 53 gezonde volwassenen gedurende 12 weken, die ofwel een matig suikerdieet, een laag-suikerdieet, of een ketogeen dieet volgden.

Dr. Aaron Hengist, de hoofdonderzoeker, uitte zijn bezorgdheid over de cholesterolresultaten en merkte op dat hoewel het ketogene dieet de vetmassa verminderde, het ook de niveaus van schadelijke vetten in het bloed verhoogde, wat mogelijk het risico op hartziekten en beroertes op lange termijn kan verhogen. Dr. Russell Davies, die zich richtte op de microbiële aspecten van het onderzoek, benadrukte dat het ketogene dieet de vezelinname verminderde, wat leidde tot een afname van gunstige Bifidobacteriën, wat het risico op spijsverteringsstoornissen en een verzwakte immuunfunctie zou kunnen verhogen.

Risico bij weer afstappen ketonen-dieet

Professor Javier Gonzalez merkte op dat het ketogene dieet de nuchtere glucosewaarden verlaagde, maar ook het vermogen van het lichaam om koolhydraten te verwerken verminderde, wat mogelijk een adaptieve insulineresistentie weerspiegelt. Dit kan problematisch zijn als mensen weer overstappen op een koolhydraatrijker dieet, wat het risico op type 2 diabetes kan verhogen.

 

De onderzoekers concludeerden dat een laag-suikerdieet mogelijk geschikter is voor de meeste mensen dan een ketogeen dieet. Hoewel het ketogene dieet effectief is voor vetverlies, brengt het verschillende metabole en microbiële effecten met zich mee die niet voor iedereen gunstig zijn. Ze benadrukten dat het beperken van vrije suikerinname in lijn is met de overheidsrichtlijnen en vetverlies kan bevorderen zonder negatieve gezondheidseffecten.

Wat is het Ketogeen Dieet?

Het Keto dieet is een eetpatroon dat ervoor zorgt dat je lichaam vetten gebruikt als brandstof, in plaats van koolhydraten. Dit draag bij aan makkelijker gewichtsverlies en verschillende gezondheidsvoordelen waar we je later meer over vertellen.

Bij een Keto dieet verhoog je jouw inname van vetten en eiwitten en verlaag je juist je inname van koolhydraten. Het verminderen van je koolhydraatinname helpt je lichaam om in een staat van Ketose te komen, waarin je lichaam vet gaat gebruiken als energiebron.

Voor veel mensen is de grootste uitdaging bij het volgen van een Keto dieet: het vinden van een gebalanceerd voedingspatroon door het missen van hun favoriete koolhydraatrijke producten. Hierdoor merk je al snel dat je last kunt krijgen van futloosheid, honger en gebrek aan motivatie om je dieet vol te houden.

Wat mag je wel en niet eten bij het Ketogeen dieet?

Bij het Ketogeen dieet (of Keto Dieet) is het doel om het lichaam in een staat van Ketose te brengen. Dit betekent dat het lichaam gebruik gaat maken van vetten als primaire energiebron in plaats van koolhydraten.

Wat mag je wel eten bij het Keto dieet:

  • Veel vet (bijvoorbeeld olie, boter, noten, avocado’s, kaas)
  • Eiwitten (vlees, vis, eieren, noten)
  • Groenten (spinazie, broccoli, asperges, etc.)

Wat mag je niet eten bij het Keto dieet:

  • Koolhydraten (brood, rijst, pasta, aardappelen, suiker)
  • Fruit (behalve kleine hoeveelheden bessen)
  • Alcohol (behalve in beperkte hoeveelheden)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.