6 Redenen Waarom Een Eiwitrijk Ontbijt Je Nieuwe Beste Vriend Moet Worden

Ontbijt, het is zo'n moment van de dag waar iedereen zijn eigen draai aan geeft. De één gaat voor een stapel pannenkoeken, de ander kiest voor een snelle smoothie of gewoon een boterham. Maar als je echt op zoek bent naar een vliegende start van je dag, is een eiwitrijk ontbijt misschien wel de way to go! Wat maakt zo'n ontbijt dan zo speciaal? Hier zijn zes voordelen van een eiwitrijk ontbijt waar je misschien nog niet aan gedacht had.

Wat is een eiwitrijk ontbijt?

Laten we eerst even helder krijgen wat een eiwitrijk ontbijt precies inhoudt. Voor de gemiddelde mens praten we over zo’n 20 tot 30 gram eiwitten in de ochtend. Hoeveel je nodig hebt, hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke doelen en je eetgewoonten. Eiwitten zijn namelijk niet alleen voor bodybuilders en sportfanaten, ze zijn voor iedereen!

Of je nu wilt afvallen of juist aankomen, een eiwitrijk ontbijt kan je helpen. Ben je bezig met de strijd tegen de kilo’s? Dan kies je voor een eiwitrijk ontbijt met weinig koolhydraten en vetten. Wil je juist meer massa kweken? Dan mogen de koolhydraten wel mee op je bord.

Waarom zou je voor eiwitten gaan in de ochtend?

  1. Bingo! Je haalt makkelijker je dagelijkse eiwitdoel

Stel, je hebt 120 gram eiwitten per dag nodig en eet vier keer per dag. Dat betekent 30 gram eiwitten per maaltijd. Sla je die eiwitten ’s ochtends over en ga je voor een fruitsalade, dan moet je bij de volgende maaltijden flink bijeten om dat tekort op te vangen. Niet zo handig dus! Met een eiwitrijk ontbijt begin je de dag al met een voorsprong en hoef je later niet te stressen over je eiwitinname.

  1. Langdurige vetverbranding: Ja, dat wil je!

Eet je ’s ochtends meteen koolhydraten, dan geeft je lichaam het signaal dat er weer energie (lees: suiker) is. Resultaat? Je insuline schiet omhoog en je vetverbranding zet de rem erop. Maar start je met een eiwitrijk ontbijt, dan blijft die vetverbranding rustig doorgaan, zelfs na een hele nachtje slapen.

  1. Energie en focus zonder suikerdips

Een eiwitrijk ontbijt geeft je precies genoeg energie om de dag te beginnen, zonder dat je meteen die welbekende suikerdip krijgt. Dit betekent dat je de hele ochtend scherp en gefocust blijft. Perfect voor als je nog een belangrijke meeting of examen hebt.

 

  1. Geen trek in zoetigheid – Bye bye cravings!

Een eiwitrijk ontbijt vult goed en houdt je verzadigd. Omdat eiwitten wat langer nodig hebben om verteerd te worden dan suikers, blijf je langer vol en heb je minder last van die vreselijke snaaibuien later op de ochtend. Zo start je je dag al goed en maak je het een stuk makkelijker om de rest van de dag nee te zeggen tegen die koekjes bij de koffie.

  1. Hou die spieren happy

Na een nachtje slapen zijn je eiwitten behoorlijk op. Als je lichaam in de ochtend geen verse eiwitten binnenkrijgt, kan het beginnen met het afbreken van spieren. Geen ramp als je niet aan het trainen bent, maar wel iets om in je achterhoofd te houden als je veel sport. Een eiwitrijk ontbijt zorgt ervoor dat je spieren het nodige krijgen om te herstellen en sterker te worden.

  1. Een goed humeur – Wie wil dat nou niet?

Eiwitten bevatten het aminozuur tyrosine, wat bijdraagt aan de aanmaak van dopamine. En raad eens? Dat zorgt ervoor dat jij je een stuk beter voelt. Dus met een eiwitrijk ontbijt start je je dag niet alleen vol energie, maar ook met een glimlach op je gezicht.

Voorbeelden van eiwitrijke ontbijtrecepten

Het leuke van een eiwitrijk ontbijt? Je hebt volop keus!
Of je nu snel iets wilt klaarmaken of uitgebreid wilt brunchen, er is altijd wel iets dat bij je past:

  • Brood met tonijn & hummussalade (49 g eiwit)
  • Marokkaanse kwark met mandarijn (30 g eiwit)
  • Sandwich met hummus, omelet en avocado (26 g eiwit)
  • Cottage cheese parfait met blauwe bessen (22 g eiwit)
  • Omelet met tuinerwten en avocado (19 g eiwit)

Eet smakelijk en maak van dat ontbijt je geheime wapen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.