15 Mythes over voeding en afvallen

Dus, stel je voor: je zit daar, koffie in de hand en de laatste kruimels van een donut die je "per ongeluk" gegeten hebt op je bureau, en je denkt na over al die rare dingen die je ooit over voeding hebt gehoord. Want als je iets maar vaak genoeg hoort, begin je het op een gegeven moment te geloven, toch? Ik heb klanten die vasthouden aan mythes alsof hun leven ervan afhangt, simpelweg omdat iemand het ooit zei terwijl ze in de rij stonden bij de kassa. Laten we het eens hebben over deze 'wijsheden' en waarom je er misschien toch even bij stil moet staan.

  1. MINDER ETEN = MEER AFVALLEN

Hier is de grap: je lichaam is geen domme computer. Het is eerder een dramaqueen. Geef het te weinig eten, en het begint meteen aan een rampenscenario te denken. "Oh nee, hongersnood! We moeten alles opslaan voor barre tijden!" Dus ja, je verliest misschien wat gewicht, maar vooral omdat je spieren huilen van ellende en water laten lopen als een lekkende kraan.

  1. JE KAN ETEN WAT JE WIL ALS JE VEEL AAN SPORT DOET

Ha! Dit is mijn favoriet. Alsof je een chocoladecake kan compenseren met een paar jumping jacks. Tuurlijk, sport is belangrijk, maar als je jezelf elke avond voedt met suiker en vet, huilen je organen stilletjes in een hoekje. En geloof me, ze hebben goede redenen om te huilen. Vet verliezen begit altijd met eerst je voeding optimaliseren en nooit bij sporten/bewegen!

  1. ALLE CALORIEËN ZIJN GELIJK, DUS HET MAAKT NIET UIT WAT JE EET

Tuurlijk, en alle schoenen zijn hetzelfde, of ze nu van leer zijn of gemaakt van marshmallow. 500 kcal aan fruitsalade is echt niet hetzelfde als 500 kcal aan chips. Tenzij je de chips door een blender haalt en als fruitsmoothie serveert. Alhoewel... dat zou ik niet aanraden.

  1. VAN STOPPEN MET ROKEN KOM JE AAN

Stoppen met roken kan je een beetje stress geven (of veel, afhankelijk van hoe erg je verslaafd was aan de rituele sigaretpauzes), maar het is niet alsof je ineens drie truien en een jas van vet aantrekt. Wat je écht doet is een sigaret vervangen door elke snack die je tegenkomt...

  1. INGEVROREN GROENTEN ZIJN NIET GEZOND

Ingevroren groenten zijn als de superhelden van de supermarktwereld. Ze wachten stilletjes in je vriezer tot je ze nodig hebt en behouden ondertussen hun superkrachten... uh, voedingsstoffen. Ze zijn vaak verser dan de 'verse' groenten die al dagen in het schap liggen te wachten.

  1. JE KOMT MEER AAN VAN VOEDSEL DAT JE LAAT OP DE AVOND EET

Er is een mythe dat eten na 20:00 uur ervoor zorgt dat je lichaamsvet spontaan in omvang verdubbelt. In werkelijkheid gaat het erom hoeveel je eet in 24 uur. Maar ja, we hebben allemaal die avonden gehad waar de chips fluisterden vanuit de kast. En dan eet je te veel. Logisch dat de ochtend daarna je weegschaal je een chagrijnige blik geeft.

  1. VETVRIJE VOEDING EN LIGHT-PRODUCTEN HELPEN BIJ HET AFVALLEN

'Light' betekent vaak 'volgepropt met andere dingen die je eetlust alleen maar verder aanwakkeren'. Het is alsof je denkt dat je slim bent door een dieetcola te drinken en dan drie stukken taart eet. Spoiler alert: je houdt jezelf voor de gek.

  1. VETARME OF VETLOZE DIËTEN ZIJN GOED VOOR JE

Ja, want wie heeft nou echt energie of gezonde celwanden nodig? (Iedereen. Iedereen heeft dat nodig.) Je lichaam heeft goede vetten nodig zoals een kat zijn kartonnen doos. Ze zijn essentieel, vooral als je niet wil eindigen als een futloze pudding.

  1. VAN VETARM VOEDSEL VAL JE SOWIESO AF

Ze kunnen dan misschien weinig vet hebben, maar de calorieën blijven lekker hangen. Die arme voedingsmiddelen worden vaak overladen met suikers en andere dingen die de smaak terug moeten brengen. Net zoals je niet kunt verwachten dat je snel afvalt door alleen maar papieren cupcakes te eten.

  1. VET ETEN STAAT GELIJK AAN SNELLER AANKOMEN

Oké, luister: als je een kilo zwaarder bent na een avond vol snacks, is dat waarschijnlijk meer water dan vet. En zeg nou eerlijk, hoeveel extra calorieën eet /drink je nu echt op een  feestje echt? Zeker niet genoeg om je kleding twee maten kleiner te laten voelen.

  1. SOMMIGE VOEDING BEVAT NEGATIEVE CALORIEËN

Negatieve calorieën zijn als eenhoorns: leuk om over te praten, maar ze bestaan gewoon niet echt. Kauwen en verteren kost wel wat energie, maar je gaat niet ineens afvallen door selderij als chips te beschouwen.

 

 

  1. ANANAS VERHINDERT HET AANZETTEN VAN VET!

Deze klinkt als iets dat mijn tante zou zeggen nadat ze een schoonheidsblad heeft gelezen. Maar helaas, de enzymen in ananas maken je niet automatisch slanker. Ze zijn geweldig, maar ze geven je geen magische powers om vet te laten verdwijnen.

  1. SAUNA MAAKT SLANK!

Een sauna maakt je niet slanker, tenzij je bedoelt dat je wat watergewicht kwijtraakt terwijl je zweet als een ijsje in de zon. Zodra je weer water drinkt, is je lichaam terug bij af, en je gewicht ook.

  1. EEN TEKORT AAN GROENTEN EN FRUIT KUN JE COMPENSEREN MET VOEDINGSSUPPLEMENTEN

Supplementen zijn bedoeld als aanvulling, niet als vervanging. Ze zijn niet de magische pil die je kan nemen terwijl je leeft op pizza en hoop. Gezonde voeding blijft de basis, en dat is tot nu toe het enige waar de wetenschap het over eens is.

  1. VEGETARIËR WORDEN HELPT BIJ HET AFVALLEN

Vegetarisch eten kan gezond zijn, maar alleen als je niet elke maaltijd vervangt door kaas en vleesvervangers vol met zout. Kies voor gevarieerde maaltijden en vermijd de verleiding om alleen op koolhydraten te leven, ook al zeggen de pastamonsters in je kast dat het oké is.

Dus, als je jezelf ooit in de war vindt met deze mythes, weet dan dat je niet de enige bent. En als je iemand bent die net als ik af en toe in deze valkuilen trapt, maak je geen zorgen. Laten we er samen om lachen en wat ananas eten. Want hoewel ze niet magisch zijn, smaken ze wel goed.
En als je behoefte hebt aan een persoonlijk voedingsadvies.....wij staan klaar voor je!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.