
Het was een doodgewone vakantiefoto, genomen door mijn lieve vrouw op het strand van IJmuiden in 2022. Maar toen ik die foto zag, schrok ik me rot. Ik was me er totaal niet van bewust dat mijn buik zo'n enorme omvang had gekregen. Jarenlang had ik mijn gewichtstoename weggewuifd met excuses. Mijn werk, met zijn vele reizen en hotelverblijven, was de perfecte zondebok. "In hotels hebben ze toch geen gezonde maaltijden?" riep ik dan. En de zakenlunches? "Onmogelijk om daar gezond te eten!" Allemaal smoesjes, natuurlijk. Want er zijn altijd gezondere keuzes te maken, als je maar wilt. Maar ja, al die verleidingen op het buffet... moeilijk te weerstaan!
Die ene foto, die confronterende blik op mezelf, opende mijn ogen. "Ik ben gewoon te klein voor mijn gewicht!" (grapte ik nog) Samen met een voedingscoach van Van Dijk Voedingsadviesi stelde ik een haalbaar en realistisch plan op. Geen quick fix, dat was meteen duidelijk. Stap voor stap zouden we mijn eetpatroon aanpassen en een slim plan maken voor mijn zakenreizen.
We maakten een plan voor 12 maanden, met als doel om minimaal 12 kilo af te vallen. Maar na 8 maanden, in het voorjaar van 2023, stond de teller pas op 5 kilo ipv minimaal 8. Mijn vele zakenreizen gooiden steeds roet in het eten. Te veel verkeerd eten, en elke avond een biertje in het hotel na een lange werkdag... het was een vicieuze cirkel. (Had toen nog steeds een ruggegraat van een noordzee-kwal)
Mijn coach kwam met een slimme oplossing: twee voedingsplannen. Eén voor thuis, en één voor op reis. Met een paar simpele tips leerde ik ook in hotels betere keuzes te maken. Geen ontbijt mer bergen gebakken eieren plus spek en pannenkoeken als toetje meer, maar betere/gezonde alternatieven. Uit eten met zakenrealtie's? Een stuk gegrild vlees of vis, veel groenten en water in plaats van wijn of bier. Ook dat smaakt prima!
Thuis viel ik vaak goed af en na een zakenreis bleef ik nu een stuk stabieler, nog steeds niet optimaal maar al een stuk beter dan voorheen.
Eind 2023, na ruim 13 maanden, was ik 15 kilo lichter. Het systeem begon te werken, en het resultaat was er. Natuurlijk waren er ook momenten dat het misging, zoals na de feestdagen en de zomervakantie. Maar mijn coach stond altijd klaar om me weer op het rechte pad te brengen. Die stok achter de deur was, en is, essentieel.
Nu, zomer 2024, voel ik me fitter dan ooit. Meer energie en een betere nachtrust. Ik wandel 2 à 3 keer per week en neem mijn sportschoenen mee op zakenreis. Er is altijd wel tijd voor een beetje extra beweging, al is het maar een halfuurtje.
Het komende jaar wil ik eerst mijn nieuwe gewicht stabiel houden, ook daar helpt mijn coach mee. Daarna maken we een nieuwe plan, voor een gezonder vet% zou ik nog 5 kg lichaamsvet moeten verliezen. Ik weet niet of dat gaat lukken, maar ik heb vertrouwen in mijn coach dat hij weer met een goed plan komt.
Mijn conclusie? Afvallen is een proces van vallen en opstaan. Of beter gezegd: gezonder eten is een proces van vallen en opstaan, van beter plannen en meer structuur aanbrengen. Mijn coach zegt altijd: "Geen tijd hebben bestaat niet, geen prioriteit hebben wel." Dus pas je prioriteiten aan!
Succes aan iedereen die zijn eetpatroon wil veranderen. Het is de moeite waard!
Speciale dank aan mijn vrouw! Zij is diegene van de confronterende foto en nu zorgt dat de juiste boodschappen in huis zijn. (en de verkeerde boodschappen niet)En mij stimuleerd om elke zondagmorgen samen te wandelen.
Reactie plaatsen
Reacties