Geen zin om de hele tekst te lezen? (wat wel een aanrader is)
Lees dan snel deze samenvatting!
Vetten samengevat
- Vetten zijn belangrijk voor de meest uiteenlopende processen in je lichaam. Zo kan verstandig gebruik van vetten afvallen vergemakkelijken. Voedingsvet hoeft bovendien geen negatieve invloed te hebben op je lichaamsvet.
- Mensen kunnen niet zonder verzadigde vetten. Ze worden namelijk gebruikt door allerlei cellen, weefsels en organen. Het is echter wél belangrijk om verzadigde vetten te beperken. Haal verzadigd vet bij voorkeur uit kwark, yoghurt, kokosolie, palmpitolie en roomboter.
- Onverzadigde vetten bekleden talloze functies binnen je lichaam; veel meer nog dan verzadigde vetten. Van onverzadigd vet heb je dan ook veel meer nodig. Haal onverzadigde vetten bij voorkeur uit vette vis, noten, zaden, olijfolie, lijnzaadolie, zonnebloemolie en andere plantaardige oliën.
- Vermijd transvetten. Dit zijn onnatuurlijke, fabrieksmatig versleutelde vetten die in de meest uiteenlopende kant-en-klare en bewerkte producten worden gestopt. Denk maar eens aan zoutjes, koekjes, margarine en vette snacks.

We leven in een wereld waar "vet" een vies woord is geworden. Overal zie je "0% vet" op pakjes eten, en mensen lijken erdoor geobsedeerd. Hoe minder vet, hoe beter, denken we. Maar is dat wel zo? Is het echt gezond om steeds minder vet te eten? Laten we eens kijken naar het verhaal van vet, en wat het nou eigenlijk doet in ons lichaam.
Vetten: kleine superhelden in je lijf
Vet is eigenlijk onmisbaar voor ons. Het is net een jas die ons lichaam warm houdt, en het beschermt onze organen tegen stoten. Denk aan je longen, je hart, alles wat belangrijk is! Daarnaast helpt vet ons om vitamines op te nemen. Wist je dat sommige vitamines, zoals A, D, E en K, alleen maar werken als er genoeg vet in de buurt is? Vet is ook nodig voor allerlei belangrijke processen in je lichaam, zoals je spijsvertering (hoe je eten wordt verwerkt), je immuunsysteem (je eigen leger tegen ziektes) en je hormonen (de kleine boodschappers die allerlei dingen regelen in je lijf). En alsof dat nog niet genoeg is, is vet ook nog eens een soort batterij voor je lichaam. Als je meer energie binnenkrijgt dan je nodig hebt, wordt het opgeslagen als vet, zodat je er later weer gebruik van kunt maken.
Verschillende soorten vet: een kleurrijk gezelschap
Net als dat er verschillende soorten mensen zijn, zijn er ook verschillende soorten vetten. We hebben verzadigde vetten en onverzadigde vetten. Je kunt ze een beetje vergelijken met stevige blokken (verzadigd) en vloeibare olie (onverzadigd). Maar eigenlijk zit in elk vet een beetje van beide. Het is net een mix!
Verzadigde vetten: de stevige blokken
(niet te veel van eten, maar wel iets)
Verzadigde vetten zijn stevig, net als boter die je uit de koelkast haalt. Ze zitten vooral in dierlijke producten zoals boter, kaas en vet vlees. Maar ook in sommige plantaardige producten, zoals kokosolie en cacaoboter (ja, dus ook in chocola!). Verzadigde vetten zijn belangrijk, maar we hebben er niet te veel van nodig.
Als je er te veel van eet, kan het zijn dat je lichaam het opslaat als extra vet, en dat is niet altijd goed.
Onverzadigde vetten: de vloeibare olie
(opnemen in je eetgewoonte)
Onverzadigde vetten zijn vloeibaar, zoals olijfolie. Ze zitten vooral in planten, zoals olijven (in olijfolie dus!), zonnebloemolie, noten en zaden. Maar ook in vette vis! Onverzadigde vetten zijn heel belangrijk voor allerlei dingen in je lichaam. Ze helpen bijvoorbeeld om je bloed goed te laten stromen, en ze zijn goed voor je hart.
Omega 3 en 6: de speciale teams
(minimaal 2 x per week opnemen in je eetgewoonte)
Binnen de onverzadigde vetten zijn er nog twee speciale teams: omega 3 en omega 6. Die zijn extra belangrijk, omdat je lichaam ze niet zelf kan maken. Je moet ze dus echt uit je eten halen. Omega 3 zit vooral in vette vis, en omega 6 zit in sommige plantaardige oliën.
Een tekort of een overschot aan vet: niet goed
Net als dat je niet te veel of te weinig water moet drinken, is het ook niet goed om te veel of te weinig vet te eten. Als je te weinig vet binnenkrijgt, kun je problemen krijgen met je vitamines, je hormonen en je huid. Maar te veel vet is ook niet goed, want dan kun je te zwaar worden.
Hoeveel vet is goed?
Het is eigenlijk niet zo belangrijk om precies te tellen hoeveel gram vet je per dag binnenkrijgt. Het is veel belangrijker om te kijken naar wat voor soort vet je eet. Eet vooral veel onverzadigde vetten, en niet te veel verzadigde vetten. En vermijd "transvetten", dat zijn slechte vetten die vaak in bewerkte producten zitten.
Vet samengevat: een onmisbare vriend
Vet is dus helemaal niet zo slecht als we vaak denken. Het is juist een onmisbare vriend voor je lichaam! Zorg ervoor dat je de goede soorten vet eet, en niet te veel, dan komt alles goed.
Niet dunner door vetvrij eten: een fabeltje!
En nog iets heel belangrijk: van een vetvrij dieet word je niet per se dunner! Sterker nog, het kan zelfs slecht zijn voor je. Je lichaam heeft vet nodig! Dus vergeet die "0% vet" hype, en eet gewoon gezond en gevarieerd. Dat is het beste voor je lijf!
Heb je nog vragen over vet? Laat het hieronder weten!
Wil jij ondersteuning bij het ontwikkelen van een gezonder eetpatroon?
Wij staan voor je klaar om je te helpen!
Reactie plaatsen
Reacties