NVWA: Volkorenproducten Niet Altijd Echt Volkoren

Nieuwsbericht | 16-07-2024 | 11:30

Ruim een kwart van de door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzochte volkorenproducten wordt onterecht volkoren genoemd. Dit is een vorm van misleiding die consumenten kan beïnvloeden in hun keuze voor gezonde voeding. De NVWA heeft producenten hiervoor officiële waarschuwingen gegeven en bestuurlijke boetes opgelegd. Ook moeten zij hun verpakkingen aanpassen om correcte informatie te bieden.

Onderzoek naar Volkorenproducten

In totaal heeft de NVWA 190 volkorenproducten onderzocht, afkomstig uit zeven grote supermarktketens. Het onderzoek richtte zich op producten zoals beschuit, crackers, koekjes en pasta. Van deze 190 producten bleken er 51 niet aan de definitie van volkoren te voldoen. Volgens de regelgeving mogen producten alleen als volkoren worden aangeduid als al het gebruikte meel gemaakt is van hele graankorrels. Dit betekent dat de zetmeelrijke kern, de kiem en de zemel in hun natuurlijke verhouding in het meel aanwezig moeten zijn.

Aanpassingen door Producenten

Naar aanleiding van de bevindingen van de NVWA hebben de meeste producenten hun verpakkingen aangepast om correcte informatie te geven over hun producten. In sommige gevallen zijn producten zelfs uit de schappen gehaald.

Hoe Herken Je Echte Volkorenproducten?

Als consument kun je zelf ook beoordelen of een product echt volkoren is. Hier zijn enkele tips:

  1. Lees de ingrediëntenlijst: Het eerste ingrediënt moet "volkoren" zijn, zoals volkorenmeel.
    Let op: 
    volkorenbloem bestaat NIET!
    Als het product enkel "meel" of "bloem" vermeldt zonder "volkoren" ervoor, is het waarschijnlijk geen echt volkorenproduct.

  2. Kijk naar keurmerken: Zoek naar betrouwbare keurmerken op de verpakking, zoals het 'Volkoren Keurmerk', dat aangeeft dat het product aan de volkorencriteria voldoet.

  3. Controleer de voedingswaarde: Echte volkorenproducten bevatten meer vezels dan niet-volkoren producten. Vergelijk de voedingswaarde-informatie op de verpakking om te zien of het product een hoog vezelgehalte heeft.

  4. Wees alert op marketingtermen: Termen als "multigrain" of "meergranen" betekenen niet per se dat een product volkoren is. Deze producten kunnen verschillende soorten granen bevatten, maar deze hoeven niet volkoren te zijn.

  5. Zoek informatie online: Veel merken en producten worden beoordeeld door consumenten en gezondheidssites.
    Online reviews en onafhankelijke beoordelingen kunnen je helpen een beter geïnformeerde keuze te maken.

Belang van Volkorenproducten

Volkorenproducten zijn belangrijk voor een gezond dieet omdat ze meer voedingsstoffen, zoals vezels, vitamines en mineralen, bevatten dan geraffineerde graanproducten. Regelmatige consumptie van volkorenproducten kan helpen bij het verlagen van het risico op chronische ziekten zoals hartziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. Daarom is het cruciaal dat consumenten erop kunnen vertrouwen dat producten die als volkoren worden verkocht, ook daadwerkelijk volkoren zijn.

Interesse in meer informatie?

Voor meer details over het onderzoek en de bevindingen, bezoek de website van de NVWA of neem contact op met hun voorlichtingsdienst.

Weet je iemand die geïnteresseerd zou kunnen zijn in dit nieuws? Tag haar/hem of deel dit bericht!

Een paar "afgekeurde" producten voor de NVWA. (volledige lijst staat op de website van NVWA)

Aantal "goedgekeurde" producten door de NVWA. (volledige lijst staat op de website van NVWA)

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.