Reden #1: Je valt af zonder dat je het realiseert
Je voedingspatroon is aangepast en je denkt dat je op de goede weg zit. Maar de weegschaal laat je een onaangename verrassing zien. Hetzelfde gewicht als 4 weken geleden.
“Ik wil afvallen maar het lukt niet. Wat is hier aan de hand?”.
In werkelijkheid (en in de meeste gevallen) is je lichaamssamenstelling wel degelijk aan het veranderen.
Je totale lichaamsgewicht bestaat uit diverse "factoren" t.w.:
- lichaamswater (de meeste mensen gaan meer water drinken als ze willen afvallen)
- spiermassa (zeker als ja gaat sporten kan die toenemen)
- vetmassa
- overige, zoals botten, organen etc.
Drie van deze "factoren" kunnen (sterk) varieren.
- lichaamswater is o.a. sterk afhankelijk van stress, sporten, slaap, zout, alcohol, medicatie, weersomstandigheden, menstruatie. Soms kan er wel 1 tot 2 kg extra vocht in je lichaam zitten, dit kan per dag anders zijn.
- spiermassa: ga je aan krachttraining doen? Dan kan je in gewicht aankomen! Spiermassa is zwaarder dan vetmassa!
- vetmassa: door een goed eetpatroon, afgestemd op jouw leven, kan je vetmassa verliezen.
Het kan dus voorkomen dat je 500 gram vetmassa verliest, terwijl je 100 gram spiermassa erbij krijgt en 1 kg lichaamswater doordat je beter drinkt. Dan ben je dus 600 gram zwaarder dan je laatste meting!
Maar wel 500 gram minder vet!
De weegschaal is dus niet helemaal eerlijk tegen je! Laat de focus op je totale lichaamsgewicht los!
Je kleren geven een beter beeld (gaat losser zitten) en de spiegel is ook veel eerlijker tegen je!
Reden #2: Medicatie
Verstoring van hormonen door medicatie kan een reden zijn dat afvallen niet (meer) lukt.
Moeilijk afvallen of zelfs een gewichtstoename zijn bijwerkingen die geassocieerd worden met bepaalde medicijnen.
Denk dan aan medicatie als:
- Antidepressiva
- Anticonceptiepil
- Insuline-injecties
- Andere diabetes medicijnen
- Reumamiddelen
- Schildkliermedicijnen
Eerlijk is eerlijk, hier ligt niet onze specialisme!
Bij een aantal van onze deelnemers lukt het om wel af te vallen (ondanks de medicatie) maar bij een aantal ook echt niet. Dus we kunnen wel de oorzaak aanwijzen maar helaas geen 100% oplossing bieden.
Reden #3: Geen of te weinig beweging
Het kan ook zo zijn dat het afvallen stil staat omdat jouw lichaam niet genoeg wordt uitgedaagd om vet te verbranden.
Je kan gaan sporten wil je snel gewicht verliezen en je vetpercentage verlagen.
(alhoewel een gezond eetpatroon voor minimaal 80% verantwoordelijk is voor jouw resultaat)
Weerstandstraining zoals fitness, krachttraining of HIIT kunnen je helpen om je kostbare spiermassa te behouden en lichaamsvet te verbranden. Het behouden van spiermassa helpt een trage stofwisseling te voorkomen.
Door een kcal-tekort te creeeren, en daarbij extra gaat bewegen, moet je lichaam zijn vetresreve aanspreken om energie te leveren aan jouw spieren. Maar het start altijd met een goed eetpatroon!
Reden #4: Je eet en drinkt niet gezond!
Bewust zijn van wat je eet en drinkt is ongelooflijk belangrijk als je wilt afvallen. Gewichtsverlies staat vaak stil bij mensen die denken dat ze gezond bezig zijn, terwijl ze dat in werkelijkheid niet doen. BIjna 80% van onze deelnemers eet te weining!!!! te weinig!! De meeste verklaren mij altijd voor gek, maar na een paar weken meer eten geven ze mij toch gelijk! Ze verliezen lichaamsvet! Door te weinig (maar misschien best wel gezond) kcal te eten wil je lichaam geen, tot zeer moeilijk, vetverbranden. Zeker als we in het weekend even wat minder streng zijn en een lekkere pizza pakken, drankje erbij etc. Dan is de kans groot dat je lichaam gaat hamsteren en het vet opslaat.
Je denkt misschien dat je gezonde maaltijden nuttigt, terwijl je in feite allerlei verborgen suikers eet.
Door deze voedingsmiddelen maak je veel insuline aan, dat zorgt voor vetopslag, terwijl je er ondertussen weinig verzadigd van raakt. Je eet eigenlijk pas echt gezond als je de etiketten leest en dan niets koopt waar suiker in zit (behalve als er minimaal suiker in zit), maar bijna niemand leest de etiketten.
Besef goed dat als je wilt afvallen en het lukt niet, het ook vaak te maken kan hebben met verborgen suikers en dan met name in drank zoals "gezonde" fruitsapjes!
Lees de etiketten als je je wekelijkse boodschappen doet: Bijna overal zit suiker in! Probeer niet meer dan 50 gram suiker per dag binnen te krijgen! 1 glas appelsap kan al 20 gram suiker bevatten! 1 blikje cola al snel 30 gram!
Lees dus het etiket!
Pas op met kunstmatige zoetstoffen!
Als er iets is waar je lichaam niets mee kan, dan zijn het wel die vervelende kunstmatige zoetstoffen. Deze zoetstoffen zal het insuline-niveau laten stijgen en dat zorgt weer voor opslag van vet in de cellen!
En je blijft "trek" houden!
Reden #5: Trage schildklier
De schildklier is één van de belangrijkste hormoonklieren in ons lichaam die o.a. de verbrandingssnelheid in het lichaam regelt. Schildklierproblemen bij mensen komen relatief vaak voor. Vrouwen hebben tot wel acht keer meer kans op een schildklierstoornis dan mannen. Problemen treden vooral op wanneer de schildklier te langzaam of te snel werkt. Als afvallen maar niet lukt, dan kan dit te maken hebben met een traag werkende schildklier. Dit heet ook wel hypothyreoïdie. Er is geen speciaal voedingsschema die dit kan oplossen.
Reden #6: Te veel negatieve stress
Nagatieve stress kan van grote invloed zijn op je vetverbranding en de reden dat afvallen maar niet lukt. Niet alleen bevordert het terugkerende hongeraanvallen, ook worden bepaalde hormonen geproduceerd die voor extra opslag van lichaamsvet kan zorgen. Eén van die hormonen is cortisol. Cortisol komt vrij als reactie op stressvolle situaties. Dit hormoon speelt een belangrijke rol bij de opslag van buikvet. Dit effect lijkt nog eens sterker te zijn bij zwaarlijvige vrouwen met overmatig buikvet. Ontstress geregelmatig. Makkelijker gezegd dan gedaan! Soms kan 30 minuten wandelen al veel "verlichting" brengen!
Reden #7: Je bent (te veel) gefocust op caloriearm eten
Een caloriearm dieet is tegenwoordig erg populair als het gaat om snel gewichtsverlies. Maar chronisch te weinig eten is een slecht idee. Tot 3 dagen vasten of minder eten zorgt voor versnelde metabolisme, maar daarna is het keerpunt en ga je minder calorieën verbranden. Een crashdieet is daarom gedoemd te falen, het is te lang te weinig eten.
Het is inderdaad zo dat je met name in het begin flink wat kilo’s gaat verliezen, maar op de lange termijn is caloriearm eten niet vol te houden en komen de verloren kilo’s als een boemerang weer dubbel en dwars terug. Als je ongeveer 20 tot 30% minder eet t.o.v. je energie-behoefte, dan zal je lichaam vet gaan verbranden.
En je mag echt meer (en lekkerder) eten dan je nu denkt!
Reden #8: Onvoldoende slapen!
Een goede nachtrust is erg belangrijk voor je gezondheid en net zo belangrijk als gezonde voeding en dagelijkse beweging. We slapen een stuk minder lang dan vroeger en de kwaliteit van slaap is ook afgenomen.
Personen die te weinig slaapt, wegen vaak meer dan mensen die meer slaap krijgen..
Uit verschillende onderzoeken blijkt dat niet genoeg slaap kan leiden tot gewichtstoename doordat de stofwisseling verlaagd wordt en de productie van verschillende hormonen in gang worden gezet die de opslag van lichaamsvet stimuleren! Het belangrijk dat je minimaal streeft naar 7-8 uur slaap per nacht.
Reden #9: light frisdranken
Je zou denken dat minder calorieën ervoor zorgen dat je meer gaat afvallen. Een kwestie van optellen van wat je in je mond stopt, toch? Het steekt anders in elkaar dan je denkt. Light frisdranken worden aangeprezen door de fabrikanten als dé manier om je dorst te lessen, zonder dat je onnodige en lege calorieën binnenkrijgt. Maar ze vergeten te vertellen dat er nog steeds heel veel kunstmatige zoetstoffen in zitten waar je lichaam eigenlijk geen raad mee weet.
In een studie van 14 jaar kwam naar voren dat light frisdranken het risico op diabetes type 2 verhoogt als je iedere dag één glas light frisdrank drinkt. Houd je lichaam niet voor de gek en concentreer je op water en (groene) thee. Ook van stevia (plantaardige zoetstof) is nog niet bekend wat dit op lange termijn doet met ons lichaam.
Reden #10: Onrealistische verwachtingen
Afvallen en lichaamsvet verliezen is een langzamer proces dan de meeste mensen hopen. Hoewel het zeker mogelijk is om in het begin af te vallen, verliezen maar zeer weinig mensen 1 kilo lichaamsvet per week. In het begin gaat het vaak vooral om vochtverlies door een vermindering van koolhydraten. (koolhydraten houden vocht vast, dit is een natuurlijk proces) Veel mensen hebben onrealistische verwachtingen van wat haalbaar is met een gezond dieet en (extra) lichaamsbeweging. Verwacht niet direct na een paar dagen zichtbaar resultaat, tenminste als je gezond en duurzaam wilt afvallen.
Dit betekent niet dat je met afvallen stil staat, maar dat je langer de tijd nodig hebt om resultaten gaan zien. Iedere dag op de weegschaal gaan staan heeft daarom geen enkele zin!!
Door het stellen van haalbare doelen met afvallen blijf je gemotiveerd om door te gaan. Wij kunnen je helpen met haalbare doelen en met het maken van voedingsadviezen!
Wij helpen mensen met persoonlijke oplossingen, geheel passend bij hun doel!
Wil jij dit ook?
Neem dan contact met ons op!
tekst inspiratie/bron: Happy Healthy
Reactie plaatsen
Reacties